top of page

Kako pripremiti (malu) djecu na fotografiranje

Updated: Feb 28, 2023


Našli ste fotografa, dogovorili datum obiteljskog fotkanja, odabrali odjeću. Na dan fotkanja svi ste malo nervozni i pitate se kako će to sve izgledati. Malo tko je prirodno opušten pred kamerama, a pogotovo kad uz sve to treba još animirati svog trogodišnjaka koji se baš danas eto nije naspavao i malo mu curi nos i jako je nervozan. Ili trogodišnjaka koji se nije naspavao i sedmogodišnjaka koji nikad ne želi gledati u kameru i baš se ne voli slikati. Da vas utješim, svima nam je to poznato.


PRVIH 10 MINUTA

Jedan od savjeta koji bih vam dala - ako je prvih 10 minuta sessiona katastrofa i dijete ne surađuje, nemojte paničariti. Svima treba vremena da se opuste pred kamerama i u novom prostoru, tako i djeci. Sessioni obično traju barem 30ak minuta, iako ja sugeriram da se dogovori da budu u trajanju od 1h kad su u igri manja djeca. To će vam dati dovoljno vremena da se prvo vi opustite, a zatim da dijete zaboravi da se od njega nešto očekuje. Ponekad roditelji u najboljoj namjeri ( da pomognu fotografu i natjeraju djecu da surađuju) odmah na početku počnu moliti, vikati, podmićivati djecu i djeca vide da se tu nešto važno događa i da se njihovi roditelji ponašaju neobično te ih to učini nesigurnima.

Ja osobno odvojim prvih 10ak minuta za upoznavanje s obitelji te ako je manje djete u igri, obavezno izvadim igračke na pod, sjednem među njih i krenem s nekakvom igrom. Iako se roditeljima može učiniti da je to gubitak vremena, kažem vam, to je najbolje što fotograf može napraviti za malo dijete na počeku sessiona jer je veća šansa da će kasnije dijete surađivati.


JOŠ NEKOLIKO SAVJETA KAKO PRIPREMITI DIJETE NA FOTKANJE


  • Za fotkanje dogovorite vrijeme u danu kad dijete nije umorno ili prestimulirano - izbjegavajte vrijeme prije popodnevnog spavanja ili kasno navečer


  • Izbjegavajte odjeću koja djetetu nije udobna -iako svi želimo da nam klinci budu super obučeni na fotkama, ako Marko ne voli košulje i inače ga smetaju kruti rukavi, a vi mu navučete tu preslatku košulju iz S.Olivera, velike su šanse da će Marko bit vrlo gunđav. Radije obucite nešto što Marko voli, a košulju iz S.Olivera ponesite sa sobom. Pa kad se Marko malo opusti i sve mu postane novo i zanimljivo, možda ga uspijemo nagovoriti da proba i košulju, barem za jednu fotku.


  • Neka je dijete dobro pojelo prije fotkanja da se ne osjeća nervozno i gladno. Ponesite sa sobom i nekakve grickalice ili međuobrok ukoliko zatreba po putu ili na samom snimanju.


  • Razgovarajte s djetetom o sessionu na način da mu opišete što će se događati. Ići ćemo kod fotografa, teta će imati velika svjetla i veliki fotoaparat, svi ćemo sjesti zajedno ispred nje i zagrliti se da nam napravi jednu lijepu fotku. Ti ćeš se slikati posebno sa sekom, posebno s mamom i posebno sa tatom. A onda idemo u park. Pokušajte izbjegavati upute tipa "moraš se smijati", "moraš slušati tetu", "moraš biti dobar". Radije pokušajte s "baš će biti zanimljivo, nismo nikad išli tako negdje zajedno"


  • Na snimanju izbjegavajte govoriti djetetu da se nasmije. Velika je razlika između namještenog osmjeha koji kod djece često izgleda kao neka grimasa i stvarnog, zasluženog osmjeha. Ukoliko želite da se dijete smije na fotkama naglasite to fotografu koji ih onda može animirati (ja osobno više volim ozbiljnu djecu na svojim Fine Art portretima). Ili u dogovoru s fotografom jedan roditelj može stati iza fotografa i onda krenuti u akciju nasmijavanja. Izbjegavajte da obadva roditelju u isto vrijeme animiraju dijete jer je to često zbunjujuće za dijete.


  • Dozvolite djetetu da se "glupira" pred fotoaparatom, barem na početku. Svi na svoj način pokazujemo nervozu, a djeca često kroz grimase žele potisnuti strah ili nelagodu. . Potrebno je u tu ozbiljnu situaciju unijeti malo humora, a djeca će, nakon što im je dozvoljeno da se prvo malo izglupiraju, biti manje zainteresirana da rade grimase kroz daljne snimanje.


  • Ostanite pozitivni i strpljivi na snimanju iako vam se čini da možda ne ide onako kako ste planirali. Dok ste vi fokusirani na "nesuradnju" svog djeteta, fotograf je usredotočen na svoj posao te ponekad čak i u kaosu uspije napraviti čudo.


Ovako to često izgleda kod nas na snimanju:


A evo i finalnog Fine Art Portreta:

Fotografiranje djece Zagreb
Fotografiranje djece ZagrebComments


bottom of page